Hakkımızda

Kuruluş, Temel İlkeler, Hedefler

Boğaziçi Üniversitesi’nin akademik ve idari personelinin bir araya gelerek oluşturduğu “Hayat Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği’nin bünyesinde 2002 yılında kurulan BUPAWS, sadece Boğaziçi Üniversitesi’nin özel ilgi gerektiren 70’den fazla kampüs köpeğine ev sahipliği yapmaktadır.  İlkesel olarak köpeklerin kendi yaşam alanlarından alınarak, tecrit ya da tehcir edilmelerine karşı olan BUPAWS, toplumun bir parçası olan hayvanlarla bir arada yaşam modellerini deneyimlemek için fırsat sunmaktadır. 

   Kuruluşundan itibaren geleneksel bir barınak olmayan BUPAWS, insanlarla hayvanların birlikte var olabilmesine yönelik eğitim faaliyetleri yürüten ve yenilikçi çözümler üreten bir organizasyondur. Bu anlamda bir eğitim kurumu olan BUPAWS, içerisinde bulunduğu Boğaziçi Üniversitesinin akademik geleneğinden de yararlanarak, insan ve hayvan etkileşimi üzerine eğitimler vermektedir. Organizasyonumuz, bir arada yaşam ilkesi bağlamında iki tarafın da birbirinden olumsuz etkilenmesini önlemek için, hayvan-insan etkileşimi, doğru iletişim ve hayvan hakları konularında farkındalık yaratma amacı taşımaktadır. Bu amaç doğrultusunda felsefe olarak insan eğitimini benimseyen BUPAWS, müfredat çalışmalarından, eğitimci eğitimine varan çok geniş bir yelpazede çalışmalarını sürdürmektedir.

 

Koruyucu Aile Programı

Hayat şartları ve yaşam alanları bir köpeğin sorumluluğunu almaya uygun olmayan, ancak bir köpekle yaşamak ya da çocuklarını hayvan sevgisiyle büyütmek isteyen insanlar için BUPAWS “Koruyucu Aile Programı”nı geliştirmiştir. Bu program kapsamında katılımcılar barınaktan seçtikleri bir köpeğin masraflarına destek olarak onun koruyucu ailesi olmaktadırlar. Koruyucu Aileler istedikleri zaman BUPAWS Barınma Merkezine gelip, sembolik olarak himaye altına aldıkları köpekle, alan içinde yürüyüşe çıkabilir, birlikte vakit geçirip, sevdikleri oyunları oynayabilirler ya da onu tarayabilirler.

Koruyucu Aile Programının bir diğer amacı ise hayvanların sokağa terk edilmelerini engellemektir. Hayvan sahiplenmelerinde, hayatımızda bu sorumluluk için uygun bir yer var mı diye etraflıca düşünmeden hareket edildiğinde ya da hayvanla temel iletişim kurulamadığında süreç genelde hayvanı terk etmekle sonuçlanmaktadır. “Koruyucu Aile Programı” buna engel olmak için devreye girerek, bu süreçte insanların, hayvan sorumluluğunu deneyimlemelerine ve hayvanlarla iletişim konusunda fikir sahibi olmalarına fırsat vererek hayvan terklerinin önüne geçmeyi, amaçlamaktadır. 

Barınma Merkezi

Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs içerisindeki Barınma Merkezi, yeşilin kahverengiyle ve gökyüzünün yeryüzüyle harmanlandığı, doğayla iç içe bir alanda bulunmaktadır. BUPAWS Barınma Merkezi’nde kafes alanında tutulan köpekler gün içinde belirli bir program çerçevesinde serbest bırakılmakta ya da tasma ile yürüyüşe alınmaktadırlar. Köpeklerin birbirinden ayrı tutulma sebebi, kendi aralarında anlaşma sorunlarından kaynaklanmaktadır. Birbiri ile sorunsuz gezen köpeklerin kafes kapıları gün içinde açılarak serbest bırakılırlar. Zamanları dolan köpekler yerlerine geçince, sıradaki diğer köpeklerin salımı yapılır. Böylelikle her gün her bir köpek kendi özgür saatini geçirir. Diğer bir bölümde ise küçük yaşlardan beri bir arada olan, birbirlerine alışık köpekler serbest olarak bulunmaktadır. 

Tamamen Boğaziçi Üniversitesi kampus köpeklerine ev sahipliği yapan BUPAWS’a yeni köpek girişi yapılmamaktadır. Köpeklerin rutin sağlık kontrolleri, aşılama, iç-dış parazit kontrolü ve mikroçip takılarak kayıt altına alınma işlemleri veteriner hekimlerce yapılmaktadır.

 

BUPAWS Barınma Merkezi masrafları, Koruyucu Aile programı havuzunda biriken veya sizlerin yaptığı tek seferlik bağışlarla karşılanmaktadır. Dönemsel olarak çeşitli BUPAWS hediyelikleriyle birlikte Fonzip üzerinden E-Kart satışları da yapılmaktadır.